Alla inlägg under november 2008

Av mly - 24 november 2008 19:48

Idag har jag och Frida som sagt bakat..

Här bjuder jag på lite fina bilder..



 


 


 


 


 


Och inte har ja smakat en enda bit.

Men man blir frestad... Men det ska sparas... :)

Tack Frida för ett mycket trevligt sällskap idag..


Och till dagens "citat":

Vem är det som sjunger, han eller hon..? :)


Här kommer recepten:


LUSSEBULLAR


75 gram  flytande margarin 
0,5 l  lättmjölk 
50 gram  jäst 
250 gram  Kesella mager kvarg 
1 gram  saffran 
2 dl  socker 
0,5 tsk  salt 
1 dl  pofiber, (kan uteslutas) 
1,7 l  vetemjöl 
1 st  ägg 
russin

 Tillagning
1. Smula jästen i en degbunke.

2. Värm mjölken och margarinet fingervarmt och häll det över jästen.

3. Tillsätt Kesella, socker, salt, saffran och Pofiber (pofiber är ett slags potatisfiber som gör bullarna mer saftiga)

4. Häll i mjöl och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl.

5. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

6. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 kusar eller andra roliga figurer. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och garnera med russin.

7. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.


Näringinnehåll per bulle:

Kalorier: 170
Protein: 4,7 g
Fett: 2,6 g
Kolhydrater: 31,5 g
Fibrer: 1,2 g
C-vitamin: 0 mg


KOLA

3 dl  vaniljvisp, 12% 
3 dl  socker 
1 dl  sirap 
3 msk  kakao 
 
Tillagning
60 kolor

1. Lägg bakplåtspapper i en form eller ställ upp knäckformar på ett fat. Pensla eventuellt papperet med lite flytande margarin.

2. Rör i hop vaniljvisp 12%, socker, sirap och kakao i en gryta av gjutjärn.

3. Koka upp och använd en hushållstermometer. Koka under lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten håller kulprovet. Det kan ta längre tid om grytan är liten.

5. Häll kolasmeten i knäckformarna eller på smörpapper. Klipp bitar eller ta ut figurer med små formar från den halvt svalnade smeten och slå in dem i smörpappersbitar. Dekorera gärna med ett litet klistermärke.


KNÄCK
2 dl  vispgrädde 
2 dl  ljus sirap 
2 dl  strösocker 
2 msk  smör 
0,75 dl  sötmandel 
 
Tillagning
1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.

2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.

3. Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.

4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.

5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. Sänk värmen till låg temperatur.

6. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt. Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.

Av mly - 24 november 2008 10:56

idag ska det bakas med Frida :)

Vi ska baka pepparkakor, lussebullar.

Vi ska göra knäck, kola, rispuffar med choklad..

Massa gott =)

det får ma vänta med aoch äta tills Gi veckan är slut.

Men lussebullarna ja tänker göra är ett Viktväktar recept. Nåt bra i alla fall=)


Nä nu ska jag äta frukost leta kläder. Kolla vad vi ska handla. Sen blir det väl att hämta upp Frida och handla lite och sedan börja baka!



Av mly - 23 november 2008 23:25

idag efter jobbet, åkte vi fort hem och slämgde ihop lite mat...

den skulle stå i ugnen i 1,5 timmar, så vi ställde in de och sedan gick vi ut och gick i 30 min ca... Kom hem dukade ordning gjorde salllad och så..


Vi hade  bjudit över nåra vänner..

henke och sandra och freddi o annika..

Det vr en mycket trevlig kväll..


Efter maten hamnade vi vid tv, kikade på sista ensam mamma söker och sedan på sanningens ögonblick! Till det blev te och fruktsallad.... Yuummie!


Tack för ikväll söta ni!


natti

Av mly - 22 november 2008 22:56

det var en skön prommis tidigare idag, men det var kallt!

Gick hem och lagade soppan, oj vad mycket ja gjorde. det blev 5 matlådor åxå, men det är ju toppen! :)


Vi har kikat klart på 2and a half men, i alla fall på det vi hade, fram till halva S05.. det är rättt skoj faktikst!


efter maten blev vi trött, la oss i sängen och åt mörk choklad.. (syndade), men mörk choklad är inte lika onytttigt som vanlig, plus att man bara kna ätas 2-3 bitar sedan vill man inte ha mera :) Vi gjorde ordning te istället och la oss i sofffan..


nu är ja rätt trött...Så ska nog gå o lägga mig snart!

Jobb väntar ju även imorgon!

Av mly - 22 november 2008 17:29

Promenad..

Just hemkommna från jobbet! Nu blir det promenad..

- 7 grader ute. Burr på med mycket kläder!


Till middag idag blir det Thai soppa.. Tom Kah Gai eller vad den heter.

Smarrreensss

Av mly - 21 november 2008 22:22

Dom här fina örhängena önskar jag mig i julklapp av min älskling!

Av mly - 21 november 2008 21:36

Receptet på revbensspjällen

rekomenderas varmt!

Det var SÅ gottt:)

Av mly - 21 november 2008 19:15

Beskrivning av recept

Recept på klassiska revbenspjäll till ex. julbord. Ugnstekta revbensspjäll glaserade med honung.

  Ingredienser till recept
  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll
  • Marinad till revbensspjäll:
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl kinesisk soja
  • 4 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad lök
  • 4 krm svartpeppar
  • Glasering av revbensspjäll:
  • 3 msk honung
  • 2 msk senapspulver
  Tillagning av recept
  • Gnid in revbensspjällen med marinaden. Lägg i en stor påse eller skål täckt med plastfolie. Låt stå 6 timmar. Vänd då och då. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg med köttsidan upp i en ugnsform smord med smör. Låt gå i en timme. Blanda ihop glaseringen i en kastrull på svag värme. Pensla på glasyren och stek ytterligare 10 minuter.


  • Till det ska jag steka morötter och zuccini, koka blomkål..

    Blir troligen en tzatziki till det åxå och en sallad..


    Presentation

    Omröstning

    Känner vi varandra?
     ja
     nej

    Fråga mig

    0 besvarade frågor

    Kalender

    Ti On To Fr
              1 2
    3 4 5 6 7 8 9
    10 11
    12
    13 14 15 16
    17 18 19 20 21 22 23
    24 25 26 27 28 29 30
    <<< November 2008 >>>

    Tidigare år

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    Länkar


    Ovido - Quiz & Flashcards