Alla inlägg under januari 2010

Av mly - 21 januari 2010 22:28

Idag blev det hemmagjorda köttbullar, en ganska tråkiga middag enligt mig själv som tycker de är kul med nya utmaningar, vilket menas lite mera avanserade maträtter..

Men idag då blev de pasta och hemmagjorda köttbullar..


Köttfärs, hacka lök, blanda allt dte och salt (mkt salt) och peppar och stek i stekpanna, enkelt:)


Kommer kanske lite mera spännande recept (mer spännnde än detta)  i helgen då vi är lediga och har all tid i världen för matlagning:)


Imorgon kväll blir det äta på Mezoyo med Mattias och carina, Mums.. sitter och kikaröver deras meny.undrans vad man ska ta... lite sugen på pilgrimsmusslor faktiskt... :D Vi får se då,..,

Av mly - 20 januari 2010 18:05

Det här behövs till ca 3-4 port:


ca 600 gram kyckling

ca 1 liter vatten

1 gul lök

2 morötter

1 palsternacka

1 lagerblad

4 persiljestjälkar

1 tsk salt

6 vitpepparkorn


Citronsås

6 dl buljong

2 dl vispgrädde

ca 1  1/2msk vetemjöl

1/2 citron, fint rivet skal och pressad saft

salt, vitpeppar, socker


Garnera med

strimlat citronskal, persilja


 Gör såhär:

Lägg filérna i en gryta häll på kokande vatten så det täcker kycklingen.

Skala morötter, lök, palsternacka och dela i stora bitar. Lägg grönsakerna, lagerblad, persiljestjälk, salt och vitpepparkorn i grytan med kycklingen.

Koka upp och låt sedan sjuda i ca 30 min under lock


Kolla så att kycklingen är klar innan du silar av buljongen för att göra såsen. Sila av 6 dl buljong och koka upp, reducera sedan till ca 3 dl buljong återstår.

Vispa grädde och mjöl till en redning och häll i buljongen och rör om. Låt sedan såsen sjuda under omrörning i ca 3 min


Smaksätt såsen med citronskal och -saft, lite socker, salt och peppar.

Tillsätt kycklingen och ge grytan ett uppkok.


Servera med potatis eller ris och Garnera med persilja och citronskal


Smaklig middag,

Nu ska ja ta och tillaga detta :)

Av mly - 19 januari 2010 21:49

Här kommer lite bilder på hur en del av vårt vardagsrum ser ut nu när ja har shoppat lite nytt...

          

Mamma, filten vi fick av er i julklapp passar så bra in i vårt vardagsrum nu :) den är hur skön/fin som helst, tack så mycket!


Ja är jätte nöjd med allt nytt!

Av mly - 19 januari 2010 16:13

Idag har jag shopapt loss på timrågårdsbutik, ja tror ja ska lägga upp bilder sen om ja orkar, detta är ju trotts allt en matblogg nu mera men lite inredning gör väl inget? :)


Jag tog med mig Henke på en shoppingrunda..Det var nice med lite sällskap.

Vi handlade sedan med oss mat och åkte och åt hos micke o marina där linus var och jobbade med micke.. Blev feta/kycklingsallad för mig.


Ska strax gå och träna bodyPump, har fått med mig henke på det idag :) Skönt.. roligare att gå med nån än att gå själv=)


Till middag sedan idag bjuds de på rårakor med stekt flaskkarré och tzatziki till de.


Rårakor gör man på så sett att man river potatis, strimla tunn tunna skivor. Blanda ner 1 ägg, krydda med salt och peppar. Jag kommer idag göra en lite annan modell av de och blanda ner morötter(också riva) och ha i lite ost och lök också).  Allt detta blandar man sedan och sedan plattar ut som plättar i stekpannan och steker dom sedan en stund :)

Till det sen då så steker ja på fläskkarrén, bara kryddar lite lätt och sedan gör ja tzatzikin, blandar gurka och vitlök i turkisk yoghurt, salt och peppar.. Klart...


En god salld de till så är kvällen middag klar:)

Av mly - 18 januari 2010 16:22

Till Den hemlige, som skriver kommentarer på bloggen som ja dock inte vet vem de är.

Här kommer ett recept på fisk..


Lax, köp lax portionsbitar, lägg i smord ugnsform.. Blanda fetaost (en förpackning)..

 med ca 2-3 msk grädde, mosa ihop de och krydda med svartpeppar..Lägg ett lager över fisken och in i ugnen, grädda ca 20 min beroende på hur tjock laxen är... De är super gott! Till de om man vill ha de enkelt, köper man färig kelda citron sås...


till de kan man pressa potatis eller vad som helst...

Det är ju den enda fisken vi äter i och med att linus bara tål den fisken, så har inte så många andra fiskrecept att bidra med :d

Av mly - 18 januari 2010 13:50

Ja visst skicka lite ingredienser fixar ja ihop nåt:)

Ja har ingen aning vem du är :D


Till lunch idag blir det en naturdiet smoothie, päron/kiwi..

Till middag ska ja laga lassagne..


Kanske ska förbereda köttfärsåsen innan träningen vi får se hur mycket tid ja har.


Lassagnen gör jag på så vis att ja gör en köttfärsåsförst, steker köttfärs, har i krossadetomater, kryddar efter vad ja vill ha, vitlök, salt, peppar, lök.. mm..


Sedan medans köttfärssåsen puttrar så gör ja bechamelsåsen, som man ska lägga mellan lassganeplattorna och köttfärssen.


Man smälter smör, (mängde beroende på hur mycket man ska göra)

När smöret smält har man ner mjöl, så mycket mjöl att de blir som en deg. Sedan häller du på mjölk, låter de koka upp tills de blir tjockt, krydda med salt och svart/vit peppar..


Ja brukar koka lassagneplattorna i 2-3 min innan ja lägger dom i formen åxå. sedan varvar man plattor köttfär, bechamel, sedan om om igen.. in i ugnen ca 25 min räcker, då du har förkokt plattorna innnan, givetvis ska de vara ost på toppen:)


en god sallad till de så är allt klart..


Ikväll ska ja träna BodyCombat, ska bli så skoj!

Av mly - 17 januari 2010 18:08

Till middag idag blir det kyckling med currysås o ris till de.

Stek kycklingfileér, 3 st tog ja då blir de matlåda också.

När dom är genomstekta häller man över matgrädde 2st 2dl tex.. Krydda med curry och ha i en kycklingbuljongtärning. Låt koka upp och koka ris till de. enkelt och gott.

Man kan också för att piffa upp currysåsen lite ha i ett rivet äpple också super gott!


Nä nu ska ja ta och väcka linus nu är maten klar... Han somnade efter att vi kom hem från jobbet

Av mly - 16 januari 2010 17:42

Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp
En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen.
Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.


Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp:


4-5 portioner vintergryta köttgryta500 g grytkött av nöt ( ja använder dock idag fläskfilé då ja inte har den tiden idag för att koka 1 timme )


1 stor gul lök
1 paket bacon
1 äpple
1 morot 
1 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 klyfta vitlök
1 krm kanel
0,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 msk viltfond
1 liter buljong eller vatten
1 paprika
1 liten purjolök
ca 10 små champinjoner


Så här lagar du Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp:

Putsa bort senor och skär köttet i ca 2x2 cm kuber.
Skala och tärna löken grovt. Skär äpplet i kuber (ta inte med kärnhuset). Strimla baconen. Skala och slanta moroten

Stek baconen i en stor rostfri järngryta eller annan stor gryta.

 Tillsätt köttet efter några minuter. Sedan lök, morot, rotselleri, grädde och tomatpure, pressad vitlök, kanel, salt, svartpeppar och viltfond.
Häll över vattnet eller buljongen, låt koka upp. Drag ner värmen så det precis sjuder. Låt köttgrytan småkoka i ca 1,5 timme.
Skär paprikan i grova bitar bitar 2x2 cm. Rensa och dela svampen. Skölj och strimla purjolöken.
Tillsätt i paprikan, champinjonerna, purjolöken.

Låt grytan koka ytterligare ca 0,5 - 1 timme tills köttet är mört.


När man då använder fläskfilé behöver de ju absolut inte koka lika länge, men fortfarande blir det ju godare  om allt får kokaihop lite :)

Idag tänkte jag göra egen klyft potatis till ..

Och en sallad med spenat i. Spenat i sallad rekomenderar ja verkligen, super gott!


Nä nu är det dags att börja med maten.

Efter middagen ska vi på bio med våra underbara vänner

Presentation

Omröstning

Känner vi varandra?
 ja
 nej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14 15 16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards